Στο χωριό λειτουργούν πάνω από δέκα παραδοσιακές τυροκομικές επιχειρήσεις. Η αρτοποιεία είναι η δεύτερη σημαντικότερη ασχολία των κατοίκων, στο χωριό υπάρχει και ο «Αγροτικός συνεταιρισμός αρτοποιών Τραχειάς». Η Τραχειά είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του δήμου Επιδαύρου. Αρχικά ήταν τούρκικος οικισμός, στη συνέχεια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους εγκαταστάθηκαν στη περιοχή Ηπειρώτες έποικοι. Οι νέοι κάτοικοι ανέπτυξαν τις ασχολίες του τόπου τους όπως η τυροκομία και η κτηνοτροφία.
Νότια του χωριού στον οικισμό Βοθίκι υπάρχει ένα αρχαίο οχυρό γνωστό με το όνομα ”το μνήμα τ’ Ανδρειωμένου”. Σχετικά κοντά στη Τραχειά βρίσκεται η Μονή Αυγού. Μετά το χωριό Πελεή με λίγη δυσκολία καθώς η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο φτάνουμε στο μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Α. Δημήτριο το Μυροβλύτη. Η μονή είναι κτισμένη μέσα στο βράχο στο όρος Αυγό και ανήκει στον 14ο αι όμως υπήρχαν παλαιότερα ασκηταριά και μικρά εκκλησάκια μέσα στα βράχια. Η μονή πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα του 1821 και πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1825. Η κοινότητα του μοναστηριού διαλύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1833.
Στις 2 Μαΐου του Αγ. Αθανασίου γίνεται στη Τραχεία τοπικό πανηγύρι. Ο επισκέπτης της Τραχείας δεν πρέπει να φύγει από το χωριό αν δεν δοκιμάσει τα ντόπια κρέατα και τυριά σε μια από τις ταβέρνες του χωριού ή αν δεν δοκιμάσει τα αρτοσκευάσματα της περιοχής.