Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 στην Πιάδα άρχισε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων και ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1822. Συμμετείχαν 59 αντιπρόσωποι από τις περισσότερες επαναστατημένες περιοχές οι οποίοι ψήφισαν την Σε αυτή τη συνέλευση ορίστηκε το γαλανόλευκο ως χρώμα της σημαίας. Στις 6 Απριλίου 1826 με πρόεδρο τον Πανούτσο Νοταρά ξεκίνησε η Γ’ Εθνοσυνέλευση η οποία όμως διέκοψε τις εργασίες της στις 16 Απριλίου και τις συνέχισε ένα χρόνο μετά στη Τροιζήνα.

Στο ύψωμα της Βασσάς βρέθηκε ένας οικισμός (2000-1000 π.Χ.) που διατηρήθηκε και κατά τα μυκηναϊκά χρόνια. Σήμερα η επίσκεψη σε αυτό είναι λίγο δύσκολη. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το ”Κάστρο της Νέας Επιδαύρου” στο οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε η τείχισή και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι για να φτάσει κανείς στο Κάστρο περνάει μέσα από αυλές σπιτιών.

Στο Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το μνημείο που συμβολίζει την Α ‘Εθνοσυνέλευση. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 11ου αιώνα που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Νέας Επιδαύρου, με καλοδιατηρημένες αγιογραφίες. Στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Λεωνίδη τοπικού προστάτη του χωριού. Σε απόσταση 2 χλμ. προς Ίσθμια συναντούμε τη Μονή Αγνούντος του 11ου αιώνα με αρχιτεκτονική που παραπέμπει στην Αγία Σοφία και είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Παρατηρήστε τις τοιχογραφίες και κάντε ένα μικρό περίπατο στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη κοντά στην μονή. Σε απόσταση δέκα λεπτών από το χωριό, με κατεύθυνση τη Δήμαινα, υπάρχει η μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και ένας από τους ιδρυτές της ήταν ο μοναχός Νήφων, μετέπειτα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Από το 1945 η μονή είναι γυναικεία. Μεταξύ του δρόμου Νέας και Αρχαίας Επιδαύρου βρίσκεται το ασκητήριο της Πολεμάρχας κτισμένο τον 15ο αιώνα από έναν ιερομόναχο της μονής Αγνούντος, σε μια πευκόφυτη περιοχή πλησίον της παραλίας.

Στη Νέα Επίδαυρο υπάρχουν δύο σχολεία που έχουν γίνει με χρηματοδότηση του ευεργέτη Συγγρού. Το ένα είναι το θηλέων που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού μέσα στον οικισμό και το αρρένων που στεγάζει σήμερα το δημοτικό σχολείο της Νέας. Στις φυσικές ομορφιές της περιοχής περιλαμβάνεται το φαράγγι του Βόθυλα, από τα ωραιότερα του νομού Αργολίδας. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις καθαρές παραλίες κοντά στο λιμάνι του χωριού.

Ενεργό ρόλο στην ζωή του τόπου παίζει ο πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος διοργανώνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές. Κάθε χρόνο γίνεται εορτασμός για την Ανάληψη του Σωτήρος , και επιπλέον τιμούν την μνήμη του τοπικού προστάτη του χωριού Οσιομάρτυρα Λεωνίδη με διάφορες εκδηλώσεις.

Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στη Νέα Επίδαυρο οδικώς (απέχει 130 χλμ από Αθήνα) περνώντας από το όμορφο δάσος του Σοφικού, ενώ απέχει μόλις 40 χλμ από το Ναύπλιο. Επιπλέον εκτελούνται συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από Αθήνα και Ναύπλιο.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο