Ανακοινώσεις|

??? ??????? 15 ??????? 2017 ??? ???????? ??? ??? ?????????? ?????? ??? ????? ?????????, ???????????????? ?? ?????? ???????? ? ???????? ??? ????????????? ? ????? ????????? ?? ??  ?????? ????????? ??????? ??????? ??? ????????????? ??? Harvard ???

την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, με ομιλητές τους διακεκριμένους καθηγητές κ.κ. Γιώργη Γιατρομανωλάκη και Ρένα Ζαμάρου με θέμα “Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέπτεται την Επίδαυρο”. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τη Δημοτική Χορωδία Επιδαύρου.

Στο χαιρετισμό της η κ. Εύη Αισώπου-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου, μεταξύ άλλων είπε:

“Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς στο Δήμο Επιδαύρου γι’ αυτή τη συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας του Πανεπιστημίου του Harvard που έχει γίνει πλέον θεσμός, αφού ισχύει χωρίς διακοπή ήδη την τελευταία πενταετία.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές που μας τιμούν με την παρουσία τους κάθε φορά, συμβάλουν ο καθένας με την επιστημονική του προσέγγιση, στην περαιτέρω  πνευματική διεύρυνση και την εσωτερική καλλιέργεια και τους ευχαριστούμε για αυτό, αφού η ψυχή του πολιτισμού είναι στην ουσία ο πολιτισμός της ψυχής μας και η οποία, δεν έχει άλλο τρόπο να σωθεί, παρά, αν περιδιαβεί στα αρχαία μονοπάτια που οδηγούν στην ψυχοσωματική ίαση και ηθικοπνευματική κάθαρση στον Ιερό Χώρο του Ασκληπιείου.

Η περιήγηση στο χώρο του Ιερού, που σου μιλά με την σιωπή του, σε οδηγεί στην αποκάλυψη του εαυτού σου, αφού κάθε κομμάτι του σε πείθει να συνομιλήσεις με το Θείο αλλά και με τον άνθρωπο δημιουργό. Γιατί όλα αυτά τα μνημεία, είναι έργα ανθρώπων που μακραίνουν κάποτε αφάνταστα την πρόσκαιρη ζωή μας, προσδίδοντας της έτσι, την ασφάλεια της αιωνιότητας.

Γι’ αυτό και ο Σεφέρης αναφέρει:

Ξύπνησα με το μαρμάρινο τούτο κεφάλι στα χέρια

που μου εξαντλεί τους αγκώνες και δεν ξέρω πού να τ’ ακουμπήσω.

Έπεφτε στο όνειρο

καθώς έβγαινα από το όνειρο.

Έτσι ενώθηκε η ζωή μας

και θα είναι πολύ δύσκολο 

να ξαναχωρίσει...”

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γκάτζιος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ακολούθησε, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος και που σχετίζονται με τον χώρο του Ασκληπιείου, όπως α) την κατάθεση πρότασης για χρηματοδότηση ύψους 985.000,00 € για το έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου, που ήδη έχει συμπεριληφθεί στον προσωρινό πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων του ΥΜΠΕΡΑΑ [Α.Π.3340/3-3-2017]

β) την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης Δικτύου Πόλεων και Επιστημονικών Φορέων με την επωνυμία «ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ» στις 15/3/2017 και

γ) την ίδρυση του “Λυκείου Επιδαύρου” σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει την λειτουργία του τον Ιούλιο 2017.

   Από το Δήμο Επιδαύρου

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο