Ανακοινώσεις|

? ????? ????????? ??? ??????? ??? ???????????? ??? ??????????? ???????????? ??? ???????? ??????? ??? ???????? ???????, ????????????, ????????, ????????? ??? ???????? ??? ????? ??????? ??? ?????????.

Οι συγκεκριμένες Δραστηριότητες διακρίνονται για τη Βιωσιμότητά τους και την κοινωνική και οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή της Παλαιάς (Αρχαίας) Επιδαύρου και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο της επί 19 χρόνια πετυχημένης έκθεσης Αγροτουρισμού που έχει γίνει θεσμός, πραγματοποιούνται και παράλληλες εκδηλώσεις. Για την φετινή χρονιά, η σημαντική επιλογή-αναφορά γίνεται με αφορμή της επίλυσης των προβλημάτων και της κανονικότητας λειτουργίας του λιμανιού με την πόλη, το σμίξιμο της Αγροτικής διαδικασίας με το αξεπέραστο αρχαιολογικό χερσαίο και θαλάσσιο αξιακό απόθεμα.

Από την δεκαετία του 1970 που υπήρχαν τα προβλήματα μέχρι το 2010, οι ενέργειες για την επίλυσή τους δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, η Δημοτική Αρχή σε συνέργεια με το ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΕΣ αλλά και πολλές επαγγελματικές ομάδες και φορείς, ξεκίνησαν «…..το θαλασσινό ταξίδι…» προκειμένου, από μια διαφορετική οπτική γωνία, την αρχαιολογική και πολιτισμική, να βρεθούν λύσεις, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης όσο και για την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων.

Με κυρίαρχο στόχο, την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού αποθέματος που βρίσκεται κάτω από την Επιδαύρεια θάλασσα και στην ακτογραμμή της, έχει συναποφασιστεί η σύνταξη μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο

ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΑΣ (ΑΡΧΑΙΑΣ) ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΆΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ

όπου θα καθοριστούν οι κατευθύνσεις δυνητικών Δραστηριοτήτων, προκειμένου “η θαλάσσια περιοχή και η πόλη να σμίξουν….”.

Ο Δήμος πιστεύει ότι  με παρόμοιες πρακτικές, τα οφέλη είναι ολιστικά. Η Επίδαυρος, «έχει πολλά να δείξει». Έχουν καθιερωθεί ως θεσμός πολλές δραστηριότητες. Εάν σε όλα αυτά, προστεθούν αναπτυξιακά παραγωγικά μοντέλα όπως στον πρωτογενή τομέα (αγροτικά, αλιευτικά, κτηνοτροφικά), στο περιβάλλον και τη φύση νέες αειφόρες πρακτικές (μέτρα κατά της διάβρωσης, Βιοποικιλότητα, Ποσειδωνία κλπ), τότε δημιουργούνται νέοι ελκυστικοί πόροι επισκεψιμότητας, όπου όλοι έχουν πρόσβαση, νέες θέσεις εργασίας και διεύρυνση της τοπικής οικονομίας.

Μέσα από αυτές τις “καλές πρακτικές”, δεν αναδεικνύεται μόνο ο τόπος, ωφελούνται οι δημότες (αγρότες, αλιείς, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και κάθε επαγγελματίας) με μια παράλληλη διαδρομή στα πανανθρώπινης αξίας δείγματα του χθες, του σήμερα αλλά  και θεμελίων για ένα διαφορετικό αύριο.

Την Κυριακή 31/7/2016 στις 20:00 στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου θα γίνει η παρουσίαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τη Δευτέρα 1/8/2016 στις 19:30 στο δειλινό δίπλα στη θάλασσα θα υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση με όλους και για όλα.

Σας περιμένουμε, είτε είστε δημότες της Επιδαύρου, είτε είστε από άλλα μέρη, είτε είστε φίλοι της θάλασσας και επισκέπτες του ανυπέρβλητου αρχαίου αποθέματος. Η συζήτηση είναι ελεύθερη προκειμένου να προσεγγίσουμε το σμίξιμο της αρχαιολογικής ομορφιάς με την κοινωνική καθημερινότητα.

Ο Δήμαρχος

Κωνσταντίνος Π. Γκάτζιος

Δείτε εδώ τη σχετική πρόσκληση και εδώ την αφίσα για την εκδήλωση, την Κυριακή 31/7/2016.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο