Ανακοινώσεις|

? ???????? ????????? ???????????? ???????? ???? ????? -??????? ?????????? ??????????- ???? ?????????? ????? ??? ???? ????????????? ????????? ??? ????????? ???????? ?. ????????????? ??? ????? ??? ?????? ? ??? ???? ???????? 260 ???? ?????.

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο Υπουργός κ. Μπαλτάς, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Μπένος, πλήθος συνεργατών του Φεστιβάλ, του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημοσιογράφων

Ο Δήμαρχος Επιδαύρου απηύθυνε χαιρετισμό και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Καταρχάς, θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός της πρόσκλησής μου ως Δήμαρχος Επιδαύρου, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, να παρευρεθώ στην ανακοίνωση του προγράμματος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ για το Καλοκαίρι του 2016.

Η Επίδαυρος, το Θέατρο της Επιδαύρου, αποτελεί διαχρονικά τον ομφαλό του πολιτισμού, και η παγκόσμιας εμβέλειας αίγλη του, το καθιστά έναν από τους σημαντικότερους πόλους σε σχέση με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Με την έναρξη των Επιδαυρίων το 1954, η τοπική κοινότητα άρχισε να αποκτά σιγά σιγά, ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και άποψη για το θέατρο. Η εξέλιξή τους σε θεσμό, επηρέασε τον τρόπο σκέψης και την ζωή των πολιτών μας. Συνέβαλε δε σημαντικά, στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς από την είδηση ότι το όραμα περί της ιδρύσεως Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Επίδαυρο, τείνει να υλοποιηθεί από τον κύριο Θεοδωρόπουλο, τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Θεωρούμε πως αυτή η καινοτόμα ενέργεια, θα αποτελέσει ύψιστη μορφή παιδαγωγίας, διότι η μελέτη του έργου των τραγικών, διαμορφώνει ηθικά τον άνθρωπο, αφού ο τραγικός ήρωας αποκτά την γνώση μέσα από την συμφορά και οδηγείται τελικά στην ηθικοπνευματική κάθαρση.»

Η σημαντική είδηση μέσα από την συνάντηση -συνέντευξη είναι η προετοιμασία της υλοποίησης του Λυκείου Επιδαύρου το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την σύμπραξη του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του τμήματος θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με την συνεργασία της Κίνησης Πολιτών “Διάζωμα”.

Κεντρική επιδίωξη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ-ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ είναι να ιδρυθεί ένας εκπαιδευτικός θεσμός στην Επίδαυρο, ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, το Λύκειον Επιδαύρου, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο. Το Λύκειον Επιδαύρου θα είναι ένα διεθνές κέντρο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος. Βασική μας επιδίωξη θα είναι η πολυφωνία: θέλουμε να συμπεριλάβουμε διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές «σχολές», μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο ριζοσπαστικές. Για τις ανάγκες του Σχολείου, θα δημιουργηθεί κατασκήνωση για τη φιλοξενία των σπουδαστών στην περιοχή της Επιδαύρου, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν από το φυσικό περιβάλλον και να αποκτήσουν μια εμπειρία συμβίωσης που θα αμβλύνει την αίσθηση του ανταγωνισμού και τη μοναχικότητα του καλλιτέχνη και θα προάγει τις αξίες της κοινότητας (τη συνεργατικότητα, τη συμπληρωματικότητα και την ανταλλαγή σ’ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης). Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου με στόχο να ζωντανέψει η περιοχή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνάντηση ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο