Μονές-Εκκλησίες|

style=”float: left;” class=”caption” title=”????? ???? ????? ??????????” alt=”ag_merkourios” src=”https://epidavros.gr/municipality/wp-content/uploads/sites/5/2011/05/ag_merkourios.jpg” width=”177″ height=”133″/>????? ???? ????? ??????????

? ????????? ???? ???????? ?? ???????? ?????? ??? ??????? ???????? ?????.

Ηγούμενος της μονής στα 1825 αναφέρεται ο περίφημος ιερομόναχος Φλαβιανός από την Άρτα, ενώ στα 1833 η μονή καταργήθηκε με τα γνωστά αντιμοναστικά μέτρα της Βαυαρικής Αντιβασιλείας του Όθωνα. Σήμερα σώζονται ερειπωμένα κτίσματα (προφανώς κελιά), ένα νεώτερο ισόγειο σπίτι και μια παλιά λιθόκτιστη κρήνη με δύο στέρνες νερού, γνωστές από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.
Ο ναός είναι μικρό μονόκλιτο θολοσκέπαστο κτίσμα στον τύπο της απλής βασιλικής με δίρριχτη στέγη που απολήγει ανατολικά σε ημικυκλική αψίδα. Η είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Οι τοίχοι είναι από αργολιθοδομή.
Κτιστό τέμπλο αποκόπτει το Ιερό από τον υπόλοιπο ναό που είναι ολόκληρος εικονογραφημένος με παραστάσεις σε διάχωρα κόκκινης και άσπρης ταινίας. Διακρίνονται μορφές Αγίων, Προφητών και Χριστολογικές σκηνές στους πλάγιους τοίχους καθώς και ο Παντοκράτωρ στο θόλο.
Κτητορική επιγραφή δεν σώζεται. Ο ναός θα μπορούσε να χρονολογηθεί στις αρχές της Τουρκοκρατίας. Το όνομα του μοναστηριού έχει συνδεθεί με πολλές τοπικές παραδόσεις εκείνων των χρόνων.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο