Η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της γης, ιδιαίτερα η ενασχόληση τους με την παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς στην περιοχή υπάρχει πλούσιος ελαιώνας και η παραγωγή εσπεριδοειδών. Πολλοί επίσης κάτοικοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ψάρεμα και τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι έχουν εμπλακεί με τις τουριστικές δραστηριότητες, λόγω άνθισης του τουρισμού στην περιοχή.

Υπέροχες ακτές, με καταγάλανη θάλασσα και αμμώδεις παραλίες, πλαισιώνουν την Αρχαία Επίδαυρο. Μία απ’ αυτές είναι το Γιαλάσι, 2 χλμ από το λιμάνι της αρχαίας Επιδαύρου, ενώ μπορεί κάποιος να επισκεφθεί μικρότερες παραλίες με βάρκα ή σκάφος. Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι η παραλία της Βαγωνιάς, και, αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος φτάνουμε στην όμορφη παραλία Καλαμάκι. Επίσης υπάρχει και η όμορφη παραλία του οικισμού Σπηλιά.

Διατηρώντας τη πολιτιστική παράδοση του χώρου, κατά τους θερινούς μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου πραγματοποιούνται στο Μεγάλο Θέατρο παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίες, αλλά και σύγχρονα έργα. Στα πλαίσια του ίδιου φεστιβάλ διοργανώνεται στο χώρο του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου o μουσικός Ιούλιος με μουσικές παραστάσεις.

Κάθε Ιούλιο στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγροτουρισμού όπου εκτίθενται αγροτικά προϊόντα της περιοχής. Ξεκίνησε το 1998, με πρωτοβουλία του «Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής» σε συνεργασία με το Δήμο και αποτελεί πλέον ένα θεσμό που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Μουσικού Ιούλιου. Στη διάρκεια όλων αυτών των εκδηλώσεων ο αριθμός των επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο, είναι μεγάλος. Στις 20 Ιουλίου, στην Άνω Επίδαυρο και στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.

Παραλία αρχαίας ΕπιδαύρουΟ πολιτιστικός σύλλογος Επιδαύρου αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη της κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης του τόπου, διοργανώνοντας ψυχαγωγικές εκδρομές, προετοιμάζοντας διάφορες εκδηλώσεις όπως καρναβάλια, εθελοντικές αιμοδοσίες, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ και ο εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή της Επιδαύρου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ποδηλασία, ή να περιηγηθεί τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους όσο και σε μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν σε πανέμορφες παραλίες, ή θα περιπλανηθεί μέσα σε πανέμορφα δάση γύρω από το χωριό. Επίσης, οι ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα τους.

Η πρόσβαση στην Αρχαία Επίδαυρο μπορεί να γίνει τόσο οδικώς όσο και μέσω θαλάσσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως τον Ιούλιο, εκτελούνται δρομολόγια με ferry boats από το λιμάνι του Πειραιά, εξυπηρετώντας όσους θέλουν να παρακολουθήσουν κάποιες από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Οδικώς, από Αθήνα μέσω Κορίνθου (134 χλμ) και από το Ναύπλιο μέσω Λυγουριού (36 χλμ). Επίσης υπάρχει και η επαρχιακή οδός Ερμιόνης – Κρανιδίου – Επιδαύρου. Τέλος, το χωριό έχει τακτά δρομολόγια ΚΤΕΛ για Αθήνα και Ναύπλιο.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο