Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 από ανθρώπους που κοινό χαρακτηριστικό τους έχουν την αγάπη για το τόπο τους. Η δημιουργία του συλλόγου ήταν φυσική απόρροια της θέλησης που εκδηλώθηκε από όλους για να διοχετεύσουν την ενέργεια και τις ιδέες τους στο κοινωνικό σύνολο, προτείνοντας δράσεις για την παράδοση και τον πολιτισμό. Κύριο μέλημα μας είναι η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων και η προώθηση της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής φυσιογνωμίας του Αγίου Δημητρίου καθώς και η δημιουργία κλίματος ενότητας και συνεργασίας μεταξύ όλων των κατοίκων του χωρίου μας, ώστε να παράγουμε πολιτισμό αναβαθμίζοντας τον τόπο μας.

 Για μας τα μέλη του Δ.Σ πιστεύουμε ότι σαν φορέας πολιτισμού ο Σύλλογός μας έχει την ενέργεια και τη διάθεση να προσφέρει στη διατήρηση και προβολή της πλούσιας κληρονομιάς μας.

Ας τολμήσουμε λοιπόν όλοι μαζί ένα ταξίδι σε ένα τόπο που από άκρη σε άκρη η ιστορία είναι συνώνυμο του ονόματός του και ας δημιουργήσουμε εικόνες που θα μας συγκλονίζουν και θα μας συνεπαίρνουν σε κάθε μας βήμα…

Σελίδα στο Facebook: https://el-gr.facebook.com/polsylagioydimitrioy
Διαβάστε περισσότερα: https://polsylagioydimitrioy.webnode.gr/

«Χορωδία Αγίας Τριάδος Λυγουριού»

 Απότο 1998 εντάχθηκε στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ασκληπιείου.  Από το 2011 υπάγεται στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Επιδαύρου δηλαδη είναι κομμάτι του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Επιδαύρου. Σκοπός της χορωδίας είναι η καλλιέργεια και η διάδοση της χορωδιακής μουσικής και μέσω αυτής η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Όλοι οι χορωδοί είναι ερασιτέχνες με ιδιαίτερη αγάπη στο καλό τραγούδι και έντονη τη διάθεση προσφοράς.
Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται κυρίως έργα Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, εκκλησιαστικά καθώς και έργα ξένων δημιουργών. Σταθμό στην πορεία της χορωδίας αποτελούν οι συναυλίες – αφιερώματα στους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο.
Έχει οργανώσει στην έδρα της, στο Λυγουριό, δέκα πανελλήνιες χορωδιακές συναντήσεις και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες αντίστοιχες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συναντήσεις στο Ναύπλιο, τον Πειραιά, το Χολαργό, τη Γουμένισσα Κιλκίς, την Αγιά Λάρισας, τη Μυτιλήνη, τον Πύργο, την Αγχίαλο Βόλου, το Ξυλόκαστρο, την Κέρκυρα, το Σοφικό Κορινθίας, το Χιλιομόδι Κορινθίας, τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τη Βούλα Αττικής, τη Νίκαια Πειραιά, τον Άσσο Κορινθίας, το Πέραμα Πειραιά, τη Νέα Ερυθραία κ.λ.π. Το 2000 παρουσίασε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια σε τηλεοπτική σειρά της ΕΤ 1, ενώ το 2004 έλαβε μέρος στην υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Το έτος 2004 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής «D. G. Kiriac» του Πιτέστι Ρουμανίας και το 2005 προσκεκλημένη του Ελληνικού προξενείου της Ρώμης, παρουσίασε πρόγραμμα στο πολιτιστικό κέντρο της ομογένειας  «Labirintho 2».
Τη διδασκαλία είχαν από την ίδρυση μέχρι το 2001, στην αρχή ο αρχιμουσικός Βασίλης Χαραμής και στη συνέχεια ο μουσικός Βαγγέλης Σαγρής.
Από το 2001 μέχρι και σήμερα τη διδασκαλία,  την επιμέλεια και τη διεύθυνση έχει ο αρχιμουσικός, μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Στον Άγιο Δημήτριο δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος Αργολίδας Αγνούντα που έχει μέλη σχεδόν από όλο τον νομό.

Προφίλ «Καββαδία»

 

 Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» ιδρύθηκε το 1975, έχοντας ως πρώτο του Πρόεδρο τον Δημήτριο Παπαθανασίου και έμβλημά του τη στρογγυλή σφραγίδα, στην οποία απεικονίζεται το διάσημο θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Με το όνομά του τιμά τον Έλληνα αρχαιολόγο Παναγή Καββαδία, στον οποίο οφείλονται οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο. Η δράση του Συλλόγου απαριθμεί 47 χρόνια παρουσίας, μέσα από τα οποία καθιερώθηκε, αφενός μεν στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής μας, αφετέρου δε σε ολόκληρο τον Αργολικό χώρο.

 Οι στόχοι του Συλλόγου, πέρα από τη γενική πνευματική εξύψωση των κατοίκων της περιοχής, εστιάζονται στην ψυχαγωγό διαδικασία του τεράστιου δυναμικού της νεολαίας μέσω της τέχνης και της δημιουργικής πράξης. Στους σημαντικότερους σκοπούς του Συλλόγου συγκαταλέγονται:

– Ο εξωραϊσμός, η διατήρηση των εθίμων και γενικά του παραδοσιακού χαρακτήρα και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής

– Η συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής και στην ψυχαγωγία των κατοίκων της

– Η συμβολή στην πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 Στην αίθουσα του Συλλόγου, η οποία σήμερα βρίσκεται στο χώρο του παλιού Ωδείου Λυγουριού (Β.Γεωργίου Β΄, 26), υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία απαριθμεί 4.000 τόμους βιβλίων. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο δεν είναι εφικτή η λειτουργία της λόγω έργων στο χώρο. Σημαντική δραστηριότητα αποτελεί επίσης η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, η οποία έχει στο ενεργητικό της τα προηγούμενα χρόνια αξιόλογο αριθμό παραστάσεων, με κορυφαία στιγμή το ανέβασμα της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το 1988 καθώς και τα «Δον Καμίλλο», «Ο Ανθρωπάκος» , «Γιατρός με το στανιό», «Η καλή καρδιά της Ελεονώρας», «Γουρούνι στο σακί» και «Δείπνο ηλιθίων» που ανέβηκαν πρόσφατα, ύστερα από πολλά χρόνια αδράνειας της θεατρικής ομάδας και σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Παράλληλα, λειτουργεί εδώ και έντεκα χρόνια τμήμα παιδικής-εφηβικής χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Νικολόπουλου, με σημαντική παρουσία σε εκδηλώσεις και κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή ως ενιαίο σύνολο με την παιδική χορωδία του Δήμου Ναυπλιέων, στην παράσταση «Ικέτιδες» το 2019, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 Στις τακτικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις του Συλλόγου περιλαμβάνονται:

– Αποκριάτικες εκδηλώσεις (Το περίφημο «Παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι», αποκριάτικη χοροεσπερίδα, Τσικνοπέμπτη, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού)

 – Το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

– Μουσικά αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες

– «Υπέροχοι Άνθρωποι», τιμητική εκδήλωση σε ανθρώπους της τέχνης και σε σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος

 – Εργαστήρια κατασκευής (παραδοσιακός χαρταετός, φαναράκια, πασχαλινές κατασκευές)

– Διοργάνωση εκδρομών για αναψυχή και παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος

– Πεζοπορίες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις

– Διαλέξεις, ομιλίες πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα

– Παρουσιάσεις βιβλίων

– Περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις

ΜΕΣΑ

 Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών και δραστηριοτήτων ο Σύλλογος μεταχειρίζεται τα ακόλουθα μέσα:

 – Συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με άλλους Συλλόγους, με επιστημονικά και επαγγελματικά σωματεία, φορείς εκπαίδευσης και γενικότερα με κάθε σχηματισμό που επιδιώκει σκοπούς όμοιους με αυτούς του Συλλόγου

– Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα τοπικά και μη ζητήματα μέσω δημοσιευμάτων, διαδικτύου, διαλέξεων και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου

 – Ίδρυση τμημάτων τα οποία έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν και να συμπορευτούν με τους σκοπούς του Συλλόγου (π.χ. Θεατρική Ομάδα, παιδική – εφηβική χορωδία)

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Ο Σύλλογος διοικείται από 9μελές συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 26 του καταστατικού το οποίο έχει ετήσια θητεία. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους : Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, α΄ Γενικό Γραμματέα, β΄ Γενικό Γραμματέα, Ταμία και 4 μέλη.

Μετά την τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την 09η Ιανουαρίου 2022, το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος : Ξυπολιάς Ίων

Αντιπρόεδρος : Μαγκλάρης Γιώργος

Α΄ Γραμματέας : Μπιμπή Αγγελική

Β΄ Γραμματέας : Μπαβέλας Δημήτρης

Ταμίας : Ιωάννου Στέλλα

Μέλη : Μπαβέλας Θοδωρής

Δημητράκη Δέσποινα

Σταυροπούλου Καίτη

Μπέκα Μαρία

«…γιατί για εμάς σκοπός δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μετάδοση της φλόγας»

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ταχ. Δ/νση : Β.Γεωργίου Β΄ 26

T.Κ.: 21052 – ΛΥΓΟΥΡΙΟ

Πληροφορίες : Ξυπολιάς Ίων – Μπιμπή Αγγελική

Τηλέφωνο : 6932910910 – 6972247224

Email: kavvadias@yahoo.gr

Facebook: ‘Ο Καββαδίας’ Σύλλογος Λυγουριού

facebook

Στη Νέα Επίδαυρο δραστηριοποιείται το Αναπτυξιακό Σωματείο Νέας Επιδαύρου «Η Πιάδα».

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο