Ανακοινώσεις|

‘Ολα ξεκίνησαν ουσιαστικά από ένα….. ψέμα. Βρισκόμαστε πίσω στο 2010. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του Ν.Πέλλας,με έδρα τα Γιαννιτσά,είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Όλοι ευαισθητοποιήθηκαν και σε λίγες μέρες η ποσότητα είχε συγκεντρωθεί. Όταν όμως απευθύνθηκαν σε εταιρείες εμφιάλωσης άκουσαν: “τέτοια προσφορά δεν υφίσταται”.!!! Απόγνωση..Σ΄ αυτές τις αδιέξοδες περιπτώσεις,σύμφωνα με τους αρχαίους  Έλληνες τραγωδούς ,συνήθων παρεμβαίνει  ” από μηχανής Θεός”… και τα πλαστικά καπάκια που είχαν συγκεντρωθεί άγγιξαν ακόμα μια καρδιά. Μια εταιρεία ανακύκλωσης ειδών εμφιάλωσης στην Κεντρική  Μακεδονία,με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης,δέχτηκε να κάνει το ψέμα…αλήθεια.Με την προϋπόθεση πως δεν θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα ,παρέλαβε τα καπάκια που είχαν μαζευτεί με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.

 Αυτή η προσπάθεια βρήκε μιμητές σε όλη την Ελλάδα μετατρέποντας τα πλαστικά καπάκια σε αναπηρικά καρότσια,ορθοπεδικά είδη,τεχνικά μέλη,αναλώσιμα και άλλα τέτοια είδη.

 Για εμάς το ταξίδι ξεκίνησε το 2012, αρχικά στέλνοντας τα καπάκια στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών-Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων στην Αθήνα,με τη βοήθεια εθελοντών συμπολιτών μας,ακόμα και με το ΚΤΕΛ. Στην πορεία μάθαμε πως για τον ίδιο σκοπό, καπάκια συγκεντρώνει και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία του Νομού μας και αποφασίσαμε να τα στέλνουμε σ’ αυτούς,ενισχύοντας τη δική τους προσπάθεια.Νέοι εθελοντές για τη μεταφορά και όλοι εσείς, λίγοι αλλά συνεπείς, να φέρνεται τα καπάκια σας.Τα τελευταία τρία χρόνια θερμοί υποστηρικτές της δράσης έγιναν οι μικροί μαθητές, τότε τη Α’ και σήμερα τη Δ’ τάξης,του Δημοτικού Σχολείου Λυγουριού. Με μεγάλη συνέπεια,έγιναν οι ιδανικοί αγγελιαφόροι μας,συγκεντρώνοντας καπάκια που τα έφερναν με τη δασκάλα τους ανά διαστήματα για….” Να Βοηθάμε τους Ανθρώπους”, όπως έγραψαν σε μια ζωγραφιά τους!.Στόχος μας πια ήταν ένα αναπηρικό καρότσι για τις ανάγκες του δικού μας Δήμου. Με την τελευταία γερή ώθηση μεγάλης ποσότητας καπακιών που συγκέντρωσε ζευγάρι ηλικιωμένων του Κ.Α.Π.Η. μας,στην πρώτη στάση του ταξιδιού, παραδώσαμε την Παρασκευή 10 Μαίου 2019 ένα ολοκαίνουργιο αναπηρικό αμαξίδιο στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού.!!!!!!

 Εδώ επιτρέψτε μας να προσθέσουμε μερικά ακόμα στοιχεία για την ανακύκλωση των πλαστικών καπακιών .Τα σύμβολα που βλέπουμε στα πλαστικά μπουκάλια και καπάκια νερού, τριγωνάκια με διάφορους αριθμούς και γράμματα,υποδηλώνουν διαφορετικό είδος πλαστικών.Τα περισσότερα μπουκάλια νερού φτιάχνονται από πλαστικό με πορώδη επιφάνεια που επιτρέπει στα βακτήρια να συσσωρεύονται,γι’ αυτό και ε π ι β ά λ λ ε τ α ι  να  μην επαναχρησιμοποιούνται!!!.Τα καπάκια συσκευασιών νερού φτιάχνονται από πλαστικό υψηλής πυκνότητας,αδιαφανές που θεωρείται ασφαλές και έχει χαμηλό κίνδυνο έκλυσης χημικών.Η διαφορετική χημική σύνθεση των υλικών αυτών (διαφορετικής υφής και αντοχής) έχει σαν αποτέλεσμα,αν τα πλαστικά καπάκια ανακυκλωθούν μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια,επειδή δεν λιώνουν στην ίδια θερμοκρασία,να καταστρέψουν ενδεχομένως όλη την παρτίδα ανακύκλωσης.Αν πάλι τοποθετηθούν μόνα τους για ανακύκλωση χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να δημιουργηθεί “συμφέρουσα” παρτίδα,με αποτέλεσμα να θεωρείτε λιγότερο κερδοφόρα διαδικασία στην αγορά.

 Τα καπάκια νερού είναι τόσο μικρά,που εύκολα μπορεί να παραβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον.Αν πετάξεις ένα….πιθανόν να μην το θεωρήσεις σπουδαία υπόθεση.Έρευνες όμως έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα αντικείμενα που βρίσκονται περισσότερο στα σκουπίδια παραλιών και δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα,μένοντας εκεί και στους βυθούς των θαλασσών, να ρυπαίνουν για πολλά-πολλά χρόνια!!!!.

 Πόσο αξίζουν τα καπάκια αν πουληθούν; 0,15-0,25 λεπτά το κιλό!.Μικρό ποσό σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται για να συμπληρωθεί ένας τόνος (περίπου 540.000 καπάκια!!!) και την αξία ενός αναπηρικού καροτσιού από 180-3.000 ευρώ.

 Όμως εμείς μαζεύουμε καπάκια νερού γιατί :

α) μειώνουμε τον όγκο των “άχρηστων σκουπιδιών” που πετιούνται στους κάδους ή το έδαφος και δημιουργούν αρνητικό αποτέλεσμα

β) αναπτύσσουμε την περιβαλλοντική-οικολογική συνείδησή μας, εντάσσοντας την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας

γ) κ υ ρ ί ω ς όμως γιατί έχουμε μια μεγάλη καρδιά και μια μεγάλη αγκαλιά ώστε να συμβάλλουμε και να προσφέρουμε σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

 Το ταξίδι δεν τελείωσε εδώ…...ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

 Σας  ε υ χ α ρ ι σ τ ο ύ μ ε

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο