Ανακοινώσεις|

Image00006

??? ??????? 13 ????????? 2011 ???? 11 ?? ???????????????? ?? ???????? ? ?????????? ???????????? ??? ??????? ??? ????????? ??? ????????? ?? ??? ??????????? ??? ??? ??????????? ??? ??? ??????? ????  ???????? – ???????. ?????????

Αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες με πολύ κρύο και δυνατούς ανέμους ωστόσο η προσέλευση αλλά και η διάθεση που επέδειξαν οι εθελοντές ήταν συγκινητική και αποτέλεσε μια καλή αρχή για περαιτέρω τέτοιες ενέργειες.

Με αφορμή την  εθελοντική κινητοποίηση των Λυγουριατών…

Η παρούσα κρίση μας έκανε όλους να χάσουμε τη δύναμη να ελπίζουμε και να φοβούμαστε να κάνουμε όνειρα. Παρακολουθώντας τα πολιτικά δρώμενα, με αγωνία διαπιστώνουμε την έλλειψη οράματος, τον ερασιτεχνισμό σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, τη διαφθορά αλλά και την εσωτερική κενότητα, την ηττοπάθεια, την εδραίωση της άποψης: «σε αυτή την χώρα δεν αλλάζει τίποτα». Στοιχεία που μας οδηγούν στην απογοήτευση και την παραίτηση. Νιώθουμε πως όλα τα σχέδια μας πέφτουν απ΄ τα χέρια μας αφού αδυνατούμε να τα στηρίξουμε  και να τα προωθήσουμε με σιγουριά και δύναμη . Βιώνουμε καταστάσεις που πολλοί θεωρούν αδιέξοδες τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καταστάσεις  ηθικής παρακμής, αντιανθρωπισμού και ιδιοτέλειας, καταστάσεις απ΄ της οποίες απουσιάζει η εμπιστοσύνη, η οικειότητα, η εγκαρδιότητα ενώ αντίθετα επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, ο φόβος και η απελπισία.
Είναι επομένως κοινά παραδεκτό ότι η κοινωνία του ασφυκτικού ατομικισμού, του «ωχ αφελφισμού»,  του πνιγηρού ξύλινου κομματικού λόγου και του θλιβερού πελατειακού κρατικού μηχανισμού οδήγησαν σε μια πραγματικότητα απόλυτα τελματική, βαλτώδη και επικίνδυνα αρνητική. Αυτή η πραγματικότητα,  λοιπόν, θεωρώ πως μας προκαλεί να αντιδράσουμε και να περάσουμε απ΄ τη μηδενιστική αντίληψη της ζωής στην κατάφαση της ανθρώπινης αξίας.
 Ως εφαλτήριο δράσης μπορεί να λειτουργήσει η πίστη στην συλλογική συνείδηση η πεποίθηση ότι για να αλλάξουμε την κοινωνία και  τον κόσμο πρέπει πρώτα ν΄ αλλάξουμε το εαυτό μας, πρέπει να ξεφύγουμε απ΄ το περιχαρακωμένο «εγώ μας», να κινητοποιηθούμε ομαδικά και να δραστηριοποιηθούμε σε εθελοντική βάση .
 Η εκούσια συμμετοχή σε κάνει να πάψεις να εθελοτυφλείς, σε κάνει να πάψεις να λες «Δεν βαριέσαι», «Δικό τους πρόβλημα», σε κάνει να μην  έχεις πια επιπόλαιη, κοντόφθαλμη και εγωιστική στάση απέναντι στις ευθύνες σου ως πολίτης, σε κάνει να στηρίζεσαι περισσότερο στις δικές σου δυνάμεις και να έχεις απαιτήσεις για ένα κράτος με ισχυρούς θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές , σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί ν΄ αλλάξεις τα πάντα. Όταν η κοινωνία δραστηριοποιείται σε καλά έργα παύει να είναι απρόσωπη μάζα που άγεται και φέρεται, γίνονται τέτοιες διεργασίες στο εσωτερικό της που την κάνουν να δρομολογεί τις εξελίξεις προβάλλοντας τον κοινωνικό άνθρωπο μέσα απ΄ τη συλλογική του δράση.
 Η εθελοντική ενεργοποίηση των πολιτών δεν έχει να επιδείξει μόνο εξωτερικές μεταβολές όπως καθαριότητα στους δρόμους, στις παραλίες ,δεντροφυτεύσεις ,κτλ αλλά πρωτίστως καταδεικνύει ότι κτίζεται και διαμορφώνεται μια νέα νοοτροπία και μια νέα αντίληψη που οδηγεί τον καθένα με προσωπική ευθύνη να πραγματοποιήσει το δικό του ποιοτικό άλμα στο όνομα ενός νέου καλύτερου κόσμου, ώριμου πια, να αντιμετωπίζει τα δύσκολα προβλήματα του καιρού μας. Αφού η λύση τους αφορά τον δικό μας τρόπο συμπεριφοράς

Ευη Αισώπου
Πρόεδρος ΔΣ Επιδαύρου

Image00005Image00002Image00003Image00004Image00005Image00007Image00008Image00009

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο