Mon20012020

GreekEnglish (United Kingdom)

Font Size

Cpanel
Back Epidavros Blog Όχι στην εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου
30 May 2011

Όχι στην εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου

blog_ydatokalliergeies4
Σχετικά με το θέμα των υδατοκαλλιεργειών ο Δήμος μας δηλώνει ότι:

1ον Θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόφασης του
2ον Θα αναδείξει το θέμα της παραβατικότητας των λειτουργούντων ήδη ιχθυοτροφικών μονάδων  για την προστασία των συμφερόντων και της υγείας των δημοτών του
3ον Δεν  θα επιτρέψει την καταπάτηση δημόσιων χερσαίων εκτάσεων ακτών και θαλασσίων περιοχών από κανένα επενδυτικό όμιλο και θα προστατεύσει την ελεύθερη χρήση της παραλίας από όλους .
4ον Θα επαγρυπνεί ώστε και στο μέλλον να μην λειτουργήσει καμία  «οχλούσα» δραστηριότητα τόσο περιβαλλοντολογικά –αναπτυξιακά όσο και οπτικά.


Last modified on Monday, 30 May 2011 11:04

14 comments

 • Comment Link Κώστας Μπέκας 30 June 2011 posted by Κώστας Μπέκας

  Φίλοι της Επιδαύρου,
  με το κουκούλωμα και τις αθόρυβες λύσεις που προτείνονται στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο .Σκουπίδια , λύματα ,ενημέρωση του πολίτη,ασφάλεια ,εγκατάλειψη δημόσιων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων , χωροταξικό κ.τ.λ. είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αναδείξουμε με στόχο να τα επιλύσουμε. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι .
  Ουδείς αναμάρτητος, αλάθητος και αδύναμος.

  Συμβάλλετε με την υπογραφή σας στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών :
  http://www.petitions24.com/epidavros_sos


  Κώστας Μπέκας

 • Comment Link Κώστας Μπέκας 30 June 2011 posted by Κώστας Μπέκας

  Φίλοι της Επιδαύρου,
  με το κουκούλωμα και τις αθόρυβες λύσεις που προτείνονται στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο .Σκουπίδια , λύματα ,ενημέρωση του πολίτη,ασφάλεια ,εγκατάλειψη δημόσιων χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων , χωροταξικό κ.τ.λ. είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αναδείξουμε με στόχο να τα επιλύσουμε. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι .
  Ουδείς αναμάρτητος, αλάθητος και αδύναμος.

  Συμβάλλετε με την υπογραφή σας στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών :
  http://www.petitions24.com/epidavros_sos


  Κώστας Μπέκας

 • Comment Link Sakis 14 June 2011 posted by Sakis

  Γιατι δε δημιουργουν τετοιες μοναδες στα ακριτο νησια μας ???? Να τονωσουν και την επιχειρηματικοτητα και την εργασια σε αυτες τις περιοχες (να μπουμε και λιγο στο ρουθουνι των Τουρκων εκμεταλευομενοι περιοχες μας που αμφισβητουν σαν Θαλασσα πλεον) , Απλη απορια ειναι..Πρεπει να καταστρεφουμε τις παρακτιες θαλασσες μας που ειναι και φυσικου καλους και κοινωνικο αγαθο. Θελουν επιχειρησεις ας τις κανουν στην μεση του ωκεανου , λεμε τωρα...

 • Comment Link Evolution Projects 13 June 2011 posted by Evolution Projects

  Παρακαλούμε δεχθείτε μια τεκμηριωμένη προσέγγιση για τις αρνητικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών στις θάλασσες.

  πηγή: http://www.ithacanet.gr και Greenpeace

  "Εισαγωγικά

  To χωροταξικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, έχει καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες επιτρέποντας την «εισβολή» των υδατοκαλλιεργειών στην ελληνική ακτογραμμή με έναν τρόπο αυθαίρετο και σχεδόν άναρχο που έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

  Η υγιής κατάσταση των ελληνικών θαλασσών θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως προϋπόθεση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του χωροταξικού πλαισίου των υδατοκαλλιεργειών. Δυστυχώς, με λύπη διαπιστώνουμε ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο φαίνεται απλώς να νομιμοποιεί τη σημερινή κατάσταση χωρίς καμία ουσιαστική κατεύθυνση προς την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών από τις αρνητικές συνέπειες των υδατοκαλλιεργειών.

  Σχόλια επί του σχεδίου ΚΥΑ

  Γενικά

  Η Greenpeace πιστεύει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το γενικότερο πνεύμα στο οποίο κινείται το συγκεκριμένο κείμενο αφού είναι ξεκάθαρο (από την εισαγωγή και το άρθρο 1) ότι βάζει τις ιχθυοκαλλιέργειες στο απόλυτο απυρόβλητο, στο όνομα της οικονομικής τους σημασίας για την ελληνική οικονομία (και όχι απαραίτητα για την τοπική ανάπτυξη), και αναδεικνύοντας τις υδατοκαλλιέργειες ως τη λύση στην επικείμενη κατάρρευση των αλιευμάτων που έχουν προκαλέσει οι δεκαετίες κακής πολιτικής και διαχείρισης στα θέματα της αλιείας!

  Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Είναι γεγονός ότι την ώρα που οι πληθυσμοί των περισσότερων «άγριων» ψαριών μειώνεται διαρκώς στις θάλασσές μας εξαιτίας της υπεραλίευσης, η παγκόσμια αγορά στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ιχθυοκαλλιέργειες για να γεμίσει τα άδεια τελάρα στους πάγκους της ψαραγοράς και να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών. Η παγκόσμια παραγωγή από τις υδατοκαλλιέργειες αυξάνεται περίπου κατά 9% κάθε χρόνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) υπολογίζει ότι σχεδόν η μισή παραγωγή ψαριών προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στον τομέα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην καλλιέργεια της τσιπούρας και του λαβρακίου στη Μεσόγειο. Προτάσσοντας τα παραπάνω ποσοστά, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας βιάζονται να μιλήσουν για «διατροφική ασφάλεια» αλλά και για «οικολογικό» κέρδος σε αντιδιαστολή με την πίεση των φυσικών αποθεμάτων.

  Είναι καιρός να βάλουμε στο τραπέζι κάποιες αλήθειες γύρω από τις υδατοκαλλιέργειες. Είναι γνωστό ότι τα σαρκοβόρα είδη, όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, ο σολομός και η γαρίδα χρειάζονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια για να μεγαλώσουν. Τα ιχθυάλευρα και τα ιχθυέλαια όμως παράγονται από «άγρια» ψάρια, κατά κύριο λόγο από σαρδέλες, γαύρους και άλλα μικρά πελαγικά.

  Για παράδειγμα, για να παραχθεί ένας τόνος σολομού απαιτούνται περίπου 2,7 με 3,5 τόνοι ψαριού. Από το 1985 ως το 1995 οι καλλιέργειες γαρίδας σε όλο τον κόσμο χρειάστηκαν 36 εκατομμύρια ψάρια για να παράξουν μοναχά 7,2 εκατομμύρια τόνους γαρίδας. Ανάλογη είναι και η κατάσταση για τις δικές μας τσιπούρες και τα λαβράκια. Κατά μέσο όρο, τα σαρκοβόρα ψάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες χρειάζονται 2.5 με 5 φορές περισσότερη βιομάζα ψαριού στην τροφή τους από αυτή που τελικά παράγεται.

  Οι ιχθυοκαλλιέργειες με τον τρόπο που πραγματοποιούνται σήμερα όχι απλώς δεν αποτελούν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά αντιθέτως συντηρούν και επιτείνουν την κρίση αφαιρώντας πολλαπλάσιους θαλάσσιους πόρους σε σχέση με αυτούς που παράγουν. Όχι μόνο δεν ενισχύουν τα «άγρια» αποθέματα των ψαριών αλλά στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους πάνω στην αλίευσή τους.

  Στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα αποθέματα μικρών πελαγικών για ιχθυοτροφές υπεραλιεύονται σε επικίνδυνο βαθμό.Όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην οικονομία, είναι γεγονός ότι έχουν ένα έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα δεδομένου ότι η παραγωγή τους εξάγεται σε ποσοστό 70-80% συμβάλλοντας στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας και με τα προϊόντα να κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο.Ωστόσο, με ποιο τίμημα; Οι υδατοκαλλιέργειες συνδέονται με πολλά προβλήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την τοπική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται:- Κατάληψη ακτών και υποβάθμιση παράκτιων περιοχών. Επιβάρυνση του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος με οργανικό φορτίο (τροφή, απόβλητα) και χημικές ουσίες (φάρμακα, καθαριστικά, antifouling) επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι ιχθυοκαλλιέργειες, με την απόθεση μεγάλων ποσοτήτων οργανικής ύλης στο θαλάσσιο πυθμένα αλλάζουν τα φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά του ιζήματος και επηρεάζουν αρνητικά τα ευαίσθητα λιβάδια Ποσειδωνίας. Ταυτόχρονα μειώνουν την ποσότητα του φωτός που περνάει στην υδάτινη στήλη και επομένως μειώνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα των λιβαδιών.

  Η Ποσειδωνία έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Μεσογείου αφού συμβάλλει στην υγιή κατάσταση των θαλασσών και αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.- Σύγκρουση με άλλες χρήσεις και δραστηριότητες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας λόγω της παράκτιας ρύπανσης και της αποτροπής των ντόπιων να χρησιμοποιήσουν την περιοχή τους για αναπτυξιακές και τουριστικές δραστηριότητες.

  Σχόλια επί των άρθρων

  Άρθρο 5: Εθνικό πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης Υδατοκαλλιεργειών

  Σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφο Δ, επιτρέπεται η λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε ευρύτερες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και ευαισθησίας (Natura 2000, Θαλάσσια Πάρκα και τοπία Φυσικού Κάλλους).

  Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό, που ανοίγει το δρόμο στη βιομηχανία των υδατοκαλλιεργειών να δραστηριοποιούνται σε όλες τις ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, θα έχει αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους ανθρώπους που εξαρτώνται άμεσα από αυτό (αλιείς, τοπικές κοινωνίες).

  Άρθρο 7: Κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας

  Στα γενικά κριτήρια της παραγράφου 1 Α αναφέρεται ότι « η χωροθέτηση θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων πρέπει να αποφεύγεται εντός των Περιοχών Οργανωμένης Υδατοκαλλιεργειών ενώ στις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται υπό τον όρο να απέχουν από λειτουργούσες μονάδες υδατοκαλλιέργειας τουλάχιστον 500 μέτρα».
  Η καταγραφή και αποτύπωση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών αλλά και θαλάσσιων περιοχών χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια. Ως λύση, αντί των εκ προοιμίου αποκλεισμών, προτείνουμε να υπάρχει η υποχρέωση μεταφοράς ΠΟΑΥ εφόσον κατά την παραπάνω καταγραφή αυτές προκύψει να συμπίπτουν, στο όλο ή σε μέρη τους, με θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές ή με αντίστοιχες περιοχές χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών.Στα γενικά κριτήρια της παραγράφου 1 Α αναφέρεται ότι «οι όροι περιμετρικά των Π.Ο.Α.Υ., αλλά και περιμετρικά των μονάδων εντός αυτών, θεσπίζονται ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της κάθε περιοχής μετά από πρόταση του οικείου Φορέα Διαχείρισης».

  Η Greenpeace πιστεύει ότι εφόσον προτείνονται μέτρα περιορισμού της αλιείας στις Π.Ο.Α.Υ., πρέπει να εξασφαλιστεί ότι αυτές δε χωροθετούνται σε αλιευτικά πεδία, περιοχές αναπαραγωγής και ενδιαίτησης ψαριών κοκ. Τονίζουμε επίσης ότι είναι απαραίτητη η εξασφάλιση εκπροσώπησης τοπικών κοινωνιών και αλιέων στο Φορέα Διαχείρισης.

  Η παράγραφος γ2 επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε περιοχές Natura 2000 και θαλάσσια πάρκα σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τα νομικά καθεστώτα προστασίας τους.

  Αντί της παραγράφου γ2 προτείνουμε τη φράση: «Η ελάχιστη απόσταση των ΠΟΑΥ από τις σημερινές και μελλοντικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές προσδιορίζεται από το σχέδιο διαχείρισης των συγκεκριμένων περιοχών, έχοντας λάβει υπόψη τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα.»

  Η παράγραφος 3γ αναφέρεται στην απαγόρευση εγκατάστασης των μονάδων υδατοκαλλιέργειας μόνο πάνω από οικοτόπους Posidonia oceanica που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.

  Θεωρούμε το μέτρο αυτό ανεπαρκές. Το 60-80% αυτού του οικότοπου δεν έχει χαρτογραφηθεί ενώ πρόσφατα η Ε.Ε (Βιογεωγραφικό σεμινάριο για την αξιολόγηση Κοινοτικής σημασίας του Δικτύου Natura 2000) χαρακτήρισε τον αριθμό αυτών των περιοχών και το βαθμό προστασίας για την Ποσειδωνία στην Ελλάδα, ανεπαρκή. Είναι σαφές ότι απαιτείται η χαρτογράφηση αυτών των οικοτόπων και ο χαρακτηρισμός περισσότερων περιοχών. Γίνεται σαφές και από τον ίδιο το χάρτη των βασικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης των υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο η απεικόνιση των εθνικών λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι ελλιπής και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική έκταση του οικότοπου στην ελληνική ακτογραμμή.

  Η Greenpeace πιστεύει ότι θα πρέπει να απαγορευθεί η εγκατάσταση οποιασδήποτε νέας μονάδας υδατοκαλλιέργειας σε βάθη μέχρι 50 μέτρα ενώ οι υπάρχουσες μονάδες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε βάθη 50 μέτρων και άνω, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της θαλάσσιας βλάστησης, η οποία είναι καίριας σημασίας για την υγιή κατάσταση των θαλασσών και των ιχθυαποθεμάτων.

  Θεωρούμε ότι η απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από την παράκτια ζώνη θα αποτρέψει την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων και θα επιτρέψει την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.

  Παράρτημα 1, Πίνακας 2:

  Θα θέλαμε να επισημάνουμε την πλήρη απογοήτευσή μας όταν με έκπληξη διαπιστώσαμε την παρουσία δύο νέων μονάδων πάχυνσης κόκκινου τόνου (Ν. Σαπιέντζα και Ν. Σχίζα) στον Πίνακα 2 του Παραρτήματος 1, με συνολική δυναμικότητα 1500 τόνους ανά έτος, αλλά και το μέγεθος δυναμικότητας στην ΠΟΑΥ Εχινάδων που ανέρχεται στους 2500 τόνους ανά έτος.

  Πιστεύουμε ότι είναι ανήκουστο η χώρα μας να προχωράει στο σχεδιασμό νέων μονάδων πάχυνσης του πιο αποδεκατισμένου ψαριού στη Μεσόγειο, την ώρα που οι συζητήσεις για το αβέβαιο μέλλον αυτού του είδους εντείνονται. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή νομοθεσία αφού ξεπερνάει τη δυναμικότητα που επιτρέπεται στην Ελλάδα.

  Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι το συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία (ύστερα από δεκαετίες αυθαίρετης χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος) για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Αντιθέτως, το πλαίσιο αυτό, φαίνεται να νομιμοποιεί την πολυετή αυτή αυθαιρεσία, αγνοώντας τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και για άλλη μια φορά κρατώντας τις τοπικές κοινωνίες απλούς θεατές χωρίς κανένα δικαίωμα διαβούλευσης και συμμετοχής".

 • Comment Link EPIDAVRIOI CITIZENS 13 June 2011 posted by EPIDAVRIOI CITIZENS

  FRIENDS OF EPIDAVROS FROM ALL OVER THE WORLD GIVE YOUR ATTENTION !!

  WE PROTEST AGAINST:
  The criminal proposal of the state to install an enormous
  industrial area of pisciculture in the region of the Municipality
  of Epidaurus.
  ~ The environment,our health,our culture are at immediate risk.
  This is what the piscatorial policy of the European Union requires.

  Coordinative Fight Committe of Municipality of Epidaurus
  ~For protest and coalition we request you to take stand in the blog: www.epidavros.gr
  ''EACH VOICE COUNTS''

  NOUS PROTESTONS CONTRE :
  La proposition criminelle du gouvernement d’installer une immense zone industrielle d’aquaculture dans la région de la Municipalité d’Épidaure.
  • L’environnement, notre santé et la civilisation sont en danger immédiat
  Voilà ce que la politique commune européenne de pêche exige.
  COMITÉ DE COORDINATION DE LUTTE DE LA MUNICIPALITÉ D’ÉPIDAURE.
  • Si vous voulez protester et vous mettre de nos côtés, défendez nous sur le blog : www.epidavros.gr

  -CHAQUE VOIX COMPTE-

  WIR PROTESTIEREN GEGEN :
  den moerderischen Vorschlag des Staates, riesige industrielle Zone der Fischaufzucht in der Region Epidaurus zu errichten.
  Die Umwelt, unsere Gesundheit, unsere Kultur werden direkten Gefahren ausgesetzt.
  Dies isr eine Forderung der gemeinsamen Fischfangpolitik der Europaeischen Union.

  Koordinationsausschuss "Kampf der Stadt Epidaurus"

  Fuer Proest- und Beistandsbezeugungen bitten wir um Ihre Stellungnahme im Blog : www.epidavros.gr

 • Comment Link Αφροδίτη 11 June 2011 posted by Αφροδίτη

  Είναι σημαντικό όσοι έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να το κάνουμε χωρίς ιδιαίτερες προσκλήσεις. Μη κολλάμε σε χαζά και χάνουμε την ουσία. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί αν θέλουμε να προλάβουμε την καταστροφή του Σαρωνικού μας. Κανείς δεν είναι καλεσμένος κανενός και κανένας δεν έχει τίτλο. Όσο για το αν έχουμε χρόνο δεν ξέρω, αλλά δεν θα αφήσω τις φήμες που λένε ότι "αργήσαμε να κινηθούμε και δεν μπορούμε να πετύχουμε πλέον τίποτα" να με παρασύρουν στην απραξία. Ας συμμετέχουμε όλοι σε όποια καλέσματα, ακόμη κι αν είναι της τελευταίας στιγμής, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει το πρόσωπο που μας καλεί, και μην ψάχνουμε πάντα να βρούμε σκοπιμότητες. Κι αν δεν πάρουμε το κάλεσμα ας το ψάξουμε μόνοι μας. Το μέλλον των παιδιών μας δεν χρειάζεται να μας καλέσει κανείς για να το αλλάξουμε. Ο λόγος μας μετράει αρκεί να μην είμαστε δύσπιστοι και να τον χρησιμοποιήσουμε.

 • Comment Link jim verd 11 June 2011 posted by jim verd

  ΠΟΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΕΔΩ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

 • Comment Link ΛΑΣΚΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10 June 2011 posted by ΛΑΣΚΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

  ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

  Το Δ.Σ. του Σωματείου επαγγελματιών Αλιέων «Άγιος Νικόλαος» Αρχαίας Επιδαύρου, διαμαρτύρεται με αγανάκτηση για την πρόταση να γίνει Ζώνη Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας, που θα συγκεντρώσει σε μια έκταση περίπου 180.000 στρεμμάτων μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
  Εμείς οι ψαράδες που ζούμε τα τελευταία 20 χρόνια καθημερινά τη σταδιακή καταστροφή της θάλασσας με την μέχρι τώρα λειτουργία των ιχθυοτροφείων και την εξαφάνηση του επαγγέλματός μας, θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας μπροστά σε αυτό το έγκλημα που προτείνουν να γίνει.
  • Αυτή τη στιγμή έχει αποκλειστεί το ψάρεμα από τις παραλίες που υπάρχουν ιχθυοτροφεία και από την περίμετρό τους.
  • Γύρω από τα κλουβιά συγκεντρώνονται μεγάλα ψάρια (φώκιες, δελφίνια, κ.λ.π.) όλο το χρόνο (ενώ παλιά ήταν για ένα φυσιολογικό διάστημα), με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τα δίχτυα μας. Αυτό γίνεται για να φάνε τα υπολείμματα των τροφών και τα υπόλοιπα μικρότερα ψάρια που συγκεντρώνονται για τον ίδιο λόγο γύρω από τα κλουβιά.
  • Τα ψόφια ψάρια που μένουν στον πυθμένα των κλουβιών, πολλές φορές αδειάζονται στη θάλασσα.
  • Παρατηρούμε ότι με την πάροδο του χρόνου τα ψάρια έχουν αλλάξει σχήμα και μορφή. Δεν είναι τα ψάρια που ξέραμε.
  • Η θάλασσα έχει πρασινίλες και βγάζει μια απαίσια μυρωδιά.
  • Κάποιες μονάδες πετάνε τις άδειες πλαστικές σακούλες των τροφών στη θάλασσα. Έτσι καταστρέφεται ο βυθός. Αυτές οι σακούλες βγαίνουν το καλοκαίρι και στην επιφάνεια.
  • Έχει τύχει να πιάσουμε με τα δίχτυα μας άχρηστα μεταλλικά κλουβιά από τον βυθό.
  • Όταν ψαρεύουμε σε κοντινή απόσταση από τα ιχθυοτροφεία, μας πιάνει φαγούρα σε όλα τα σημεία του σώματός μας και κυρίως στα χέρια που έρχονται σε επαφή με το νερό. Οι δερματολόγοι μας είπανψ ότι είναι σταφυλοκοκκίαση.
  • Το βράδυ δεν υπάρχει σωστή φωταγώγηση και έτσι εμποδίζεται η διέλευσή μας.
  • Όταν πολλές φορές λόγο του καιρού προσπαθούμε να απαγκιάσουμε σε απάνεμα μέρη, οι καραμπινιέροι των ιχθυοτροφείων «ρίχνουν» στον αέρα για να φύγουμε.
  • Ο βυθός κάτω από τις εγκαταστάσεις έχει γίνει τσιμέντο. Δεν «σκατζάρονται» τα κλουβιά όπως προβλέπουν οι άδειες.
  • Το τι γίνεται απέναντι στην ξηρά δεν το συζητάμε. Μόνο το θέαμα των παραγκουπόλεων που έχουν στηθεί, μας κάνει να ντρεπόμαστε να αναφέρουμε το όνομα Επίδαυρος.
  • Στον κόλπο της Επιδαύρου στην ανοιχτή θάλασσα δεν υπάρχει ζωή. Από το 1999 αυτό το κομμάτι έχει νεκρώσει οριστικά, σε βάθη από 150 εώς 440 μέτρα. Οι καραβίδες, οι μπακαλιάροι, τα θράψαλα, κ.λ.π. που ψαρεύαμε παλιά έχουν εξαφανιστεί.
  • Για να επιβιώσουμε πρέπει να ψαρεύουμε κοντά στις ακτές που οι πιο πολλές αποκλείστηκαν.
  • Στις περιοχές αυτές έχει συγκεντρωθεί ένας μαύρος πολτός που τον πιάνουμε πολλές φορές με τα δίχτυα μας και πιστεύουμε ότι αυτό γίνεται επειδή τα βάθη αυτά είναι μεγάλα και έχουν μετατραπεί σε «χωνί» που συγκεντρώνει όλη τη σαβούρα και τα κατακάθια. Ο κόλπος της Επιδαύρου έχει τα μεγαλύτερα βάθη στο Σαρωνικό.
  Ότι περιγράφουμε παραπάνω, μπορούμε να το αποδείξουμε ζωντανά σε κάθε δύσπιστο. Αυτά τα ζούμε καθημερινά, τα βιώνουμε και δεν μπορεί καμιά μελέτη δήθεν «περιβαλλοντική» να μας πείσει για το αντίθετο.
  Πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί για τα παραπάνω στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση.
  Υποψιαζόμαστε ότι όπως η αλίευση της τούνας – σημαντική πηγή εσόδων μας που μας περιορίστηκε στο ελάχιστο – πήγε σε χέρια λίγων, έτσι και η εκμετάλλευση της θάλασσάς μας θα πάει σε χέρια πολύ λίγων. Γι’αυτό οι θεωρίες περί «ανάπτυξης» και «θέσεων εργασίας» δεν μας αγγίζουν.
  Όσο για τον αλιευτικό τουρισμό που διαφημίζουν, ας μας πουν αν μπορεί να γίνει με τις παραπάνω συνθήκες.
  Η θάλασσα είναι για μας ο χώρος που επιβιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Επειδή μας τρέφει και τις περισσότερες ώρες μας τις περνάμε εκεί, έχουμε την πιο στενή σχέση μαζί της. Έτσι μας έχει καλλιεργηθεί και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της.
  Θέλουμε αυτά που αναφέραμε παραπάνω να τα μάθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και όλος ο κόσμος, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή δεν θα φτάσουμε μόνο εμείς αλλά και ολόκληρα τα χωριά μας. Ο τόπος μας δεν θα έχει κανένα μάλλον και τα παιδιά μας θα ξεκληριστούν.
  Καλούμε όλο τον κόσμο, την τοπική μας κοινωνία, να ενεργοποιηθούμε ενωμένοι. Γιατί όπως είναι φανερό, η αγανάκτησή μας δεν έχει να κάνει μόνο με το επάγγελμά μας, δηλαδή δεν είναι συντεχνιακή, αλλά έχει να κάνει με τη ζωή όλων μας.
  Έτσι λοιπόν:
  • ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ (ΟΥΤΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ).
  • ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ Α6 ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ Π.Α.Υ.
  • ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ Π.Ο.Α.Υ. ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.
  • ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΚΑΘΑΡΗ Σ’ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

 • Comment Link Παναγιώτης Δήμιζας 08 June 2011 posted by Παναγιώτης Δήμιζας

  Χαιρετώ την προσπάθεια του Δήμου Επιδαύρου για την άμεση ανταπόκρισή του, στο αίτημα του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Νίκου Σηφουνάκη σχετικά με την Δημόσια Διαβούλευση… δες: (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) …για τις υδατοκαλλιέργειες.

  Μη έχοντας τεχνική κατάρτιση για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα, αλλά παρατηρώντας μόνο τις ημερομηνίες (εξαγγελία στις 11 Απριλίου 2011 και λήξη στις 26 Μαΐου 2011, που παρατάθηκε έως τις 28), συμπεραίνω πως πρόκειται για ένα απλό ζήτημα. Τόσο απλό μάλιστα, που σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, θα παρθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις, που για τις επιλεγμένες περιοχές οι συνέπειες θα είναι αμετάκλητες ίσως, και καταστροφικές.

  Εάν η Δημόσια Διαβούλευση γίνετε για να παρθούν ή να εγκριθούν αποφάσεις, ποιες είναι αυτές;

  Ας δούμε κάποια στοιχεία:

  1. Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών-Χάρτης (4,7 MB)
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=43

  2. Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/04/kya.pdf

  3. Πίνακας 1, Σχεδίου ΚΥΑ
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/03/PINAKAS-1-SXEDIOY-KYA.pdf

  4. Πίνακας 2, Μελετών ΠΟΑΥ ΕΠ ΑΛΙΕΙΑ
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=46

  5. Πίνακας Αξιολόγησης Σεναρίων
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=47

  6. Στρατηγική Μελέτη Περιβλλοντικών Επιπτώσεων
  http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=48

  7. ΦΕΚ B 1343/2010 (Βασικές και πρόσθετες διατάξεις άσκησης της βιολογικής Υδατοκαλλιέργειας)
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wGYK2xFpSwMnXdtvSoClrL8SzKdMKJot964ndCieBbLVuJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtWQmnYbHQaKgc0guX_8ODMqmbEoUUba6AxXJMxKOlMoM

  8. ΦΕΚ 46Α/2009 (Απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας)
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEiICErm5tbxndtvSoClrL8xOoRDBhPPoDtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijP8QdaAvGwxaVNK3eZOEzDhJnweJ66rf2ErXDafKKLit


  Όλα τα παραπάνω στοιχεία, και μέσω της επιστημονικής τους διατύπωσης, περιπλέκουν το θέμα, σαφώς, οι υδατοκαλλιέργειες είναι μια οικονομική δραστηριότητα, αναμφίβολα, κάποιοι συμπολίτες μας βιοπορίζονται εξ αυτών, και ασφαλώς, ο κλάδος συνεισφέρει στο εθνικό εισόδημα.

  Πολίτες, το θέμα είναι σοβαρό, δεν φωνάζουν μόνο οι ψαράδες γιατί ζημιώνονται επαγγελματικά, οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι παππούδες τους ψάρευαν με δυναμίτη, τώρα όμως δεν το κάνουν, είτε γιατί τους το επέβαλαν, είτε γιατί κατάλαβαν τις τραγικές συνέπειες.
  Δεν φωνάζουν μόνο οι αγρότες, κι αυτοί γνωρίζουν ότι οι πατεράδες τους ράντιζαν υπερβολικά, αλλά για τους ίδιους λόγους με τους ψαράδες, το έχουν καταλάβει.
  Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο ως ομάδες ή ως συντεχνίες να κρίνουμε τις πράξεις μας, άλλωστε οι οργανωμένες δημοκρατικά κοινωνίες, δεν δημιουργήθηκαν για να κατασπαράσσει η μία ομάδα την άλλη, αλλά, η μία να αποτελεί φρένο στην υπερβολή της άλλης.

  Πολίτες, ήμαστε μπροστά σε μία υπερβολή, ο κορεσμός του Αργοσαρωνικού από ιχθυοκλωβούς, είναι ήδη φανερός.

  Η ματαίωση των προγραμματισμένων εξαγγελιών δεν θα σημάνουν την οικονομική καταστροφή τού κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά την ισόρροπη και ορθολογικά κατανεμημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

  Πολίτες, στις 28 Μαΐου τα συναρμόδια υπουργεία θα πάρουν οριστικές αποφάσεις, γνωρίζουν και εφαρμόζουν άριστα την τέχνη του αιφνιδιασμού.

  Από εμάς εξαρτάται, αν θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

  Παναγιώτης Δήμιζας

 • Comment Link Kostas Bekas 07 June 2011 posted by Kostas Bekas

  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
  « ΚΛΕΩΝ Ο ΕΠΙΔΑΥΡΙΟΣ »


  Το Δ.Σ του συλλόγου μελετώντας προσεκτικά το σχέδιο του Υ.Π.Ε.Κ.Α, Κ.Υ.Α « ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ» εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αντίθεσή του στη χωροθέτηση Π.Ο.Α.Υ στη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Επιδαύρου.

  Ως αθλητικός σύλλογος που δραστηριοποιείται με παιδιά ηλικίας 4-15 ετών στοχεύουμε εκτός από τη σωματική υγεία στην προώθηση των αθλητικών ιδεωδών και την προβολή ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης. Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός , ο πολιτισμός και η φύση αλληλοεξαρτώνται και μέσα από τον αθλητισμό καλλιεργείται ο σεβασμός προς τη φύση και προάγεται ο πολιτισμός, με την προϋπόθεση να γίνεται μέσα σένα υγιές φυσικό περιβάλλον.
  Η προώθηση όμως και πραγματοποίηση του σχεδίου χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών έρχεται σε σύγκρουση με τις παραπάνω αξίες καθώς οι αρνητικές συνέπειες της εκτεταμένης και εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας θα αλλοιώσουν και θα επιβαρύνουν το μοναδικό σε ομορφιά φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ζωής μας .Θα νοθεύσουν την πολιτιστική ταυτότητα και αξία του τόπου μας, που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε από κάθε είδους σκοπιμότητα ή κέρδος. Θα πλήξουν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας που παραδοσιακά δραστηριοποιείται με τον ήπιο τουρισμό και την αλιεία πάντα με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.

  Γι’αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο χωροθέτησης και ζητούμε :
  1)Να μη χωροθετηθεί καμία Π.Ο.Α.Υ ή Π.Α.Υ στην περιοχή του δήμου μας
  2)Να απαγορευθεί κάθε είδους νέα εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση ή επέκταση μονάδας
  3)Να ελεγχθούν οι υπάρχουσες μονάδες ως προς τη νομιμότητα και τη λειτουργία τους σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής.
  4)Να αποκατασταθεί ο περιβάλλον χώρος.

  Καλούμε όλους τους δημότες να ευαισθητοποιηθούν, να ενημερωθούν και να αντιδράσουν .Στόχος μας οι αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για εμάς και τα παιδιά μας σ’ένα ανόθευτο φυσικό περιβάλλον, με επίκεντρο την αξία άνθρωπος.

  Καλούμε όλους τους φίλους της Επιδαύρου και οχι μόνο να μας συμπαρασταθούν.


  ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 07/06/2011

  Δ.Σ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΚΛΕΩΝ Ο ΕΠΙΔΑΥΡΙΟΣ»

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.